Curriculum Vitea

Alla Peeters-Podgaevskaja studeerde in 1992 cum laude af aan de faculteit der letteren van de Lomonosov-staatsuniversiteit in Moskou (met als specialisatie Romaanse en Germaanse filologie). In 1995 studeerde zij cum laude af aan de Letterenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam (met als specialisatie Slavische filologie en Russische taalkunde).

In 1997 promoveerde zij aan de Staatsuniversiteit van Moskou op een onderwerp over fraseologie in het Portugees en het Russisch. In 2008 behaalde zij aan de Universiteit van Amsterdam haar doctortitel, haar proefschrift heeft de titel "Ruimtelijke conceptualisering in het Russisch".

Zij spreekt Russisch (moedertaal), Nederlands, Engels en Portugees vloeiend. Duits, Pools, Oekraïens en Spaans beheerst zij passief.

Vanaf 1997 tot op het heden is Alla Peeters-Podgaevskaja docent taalverwerving Russisch bij de Leerstoelgroep Slavische talen en culturen van de Universiteit van Amsterdam. Zowel in 2004, 2007 als in 2009 was zij een van de genomineerden voor de verkiezing van "Beste docent van het jaar".

Naast haar werkzaamheden als docent geeft zij al ruim tien jaar les aan jonge tweetalige kinderen op de Russisch School in Amsterdam; zij verzorgt het IB programma voor de Russische literatuur aan de International School of Amsterdam.

Tot 2007 werkte ze als externe medewerker voor het CITO (Sectie Russisch). Ze geeft met enige regelmaat lezingen en workshops over de Russische taal, literatuur en cultuur, onder andere bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en op middelbare scholen.

Alla Peeters-Podgaevskaja is auteur van een nieuwe complete leergang Russisch voor gevorderden "Rusland zonder grenzen". Daarnaast is zij coauteur van o.a. een leergang Russisch voor beginners "Paspoort voor Rusland", de "Praktische Grammatica van de Russische taal" en een leergang voor tweetalige Russische kinderen. Zij was co-redacteur van het Grote Russisch-Nederlandse Woordenboekproject bij de leerstoelgroep Slavische talen en culturen van de UvA.

Haar wetenschappelijke belangstelling gaat vooral uit naar de cognitieve taalkunde, sociolinguïstiek en tweetaligheid. Zij neemt regelmatig actief deel aan internationale congressen, conferenties en symposia in o.a. Rusland, Wit Rusland, de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, België en Nederland.